Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

VIP-ungdommer under Arctic Race

Publisert

Mikkel (13), Brage (15) og Oda (13) fikk i år æren av å dele ut Viking-trøya til de beste hjelperytterne under Arctic Race of Norway.

Mikkel deler ut Viking-trøya til beste hjelperytter

Mikkel deler ut Viking-trøya til beste hjelperytter fra 1. etappe.

Bufetat, region nord er samfunnspartner med sykkelrittet Arctic Race of Norway (ARN). Hvert år inviterer ARN tre ungdommer som bor i fosterhjem, til en helt spesiell opplevelse; å få dele ut en sykkeltrøye under rittet.

Viking-trøya er en unik trøye som deles ut til beste hjelperytter etter hver etappe. Seremonien er en måte å hylle innsatsen til de gode lagkameratene, disse arbeidshestene som sykler ned til hovedfeltet for å hente mat og drikke til kapteinen, som beskytter han mot vinden, gir ham sykkelen eller går i front for å hente inn utbryterne.

- Vi ønsker å hedre innsatsen som alle fosterforeldre gjør, og samtidig tilby en minnerik opplevelse til barn og ungdom i fosterhjem. Viking-trøya symboliserer verdiene til den stolte Viking: lojalitet, mot og samarbeid. Dette er på mange måter også verdier som kjennetegner fosterforeldre. Under ARN blir fosterbarn med sine familier invitert inn i VIP-området og får følge sykkelrittet på nært hold, sier regiondirektør i Bufetat, region nord, Pål Christian Bergstrøm.

Mikkel og kompisen Ulrik sammen med regiondirektør Pål Christian Bergstrøm.

Lokale ungdommer får bidra under ARN

Mikkel bor i fosterhjem hos Tone. Han har bodd der så lenge at det ikke er naturlig for ham å snakke om at han bor i fosterhjem. Under utdelingen av Viking-trøya hadde han en god kompis med seg, i tillegg til Tone. Han delte ut trøya til beste hjelperytter etter første etappe, på scenen i Alta.

- Jeg spiller fotball, trener og sykler litt selv, men ikke gjennom organisert sykling, det går best i cross og steiling.

Mikkel var klar for å begynne på ungdomsskolen påfølgende uke. Tone og Mikkel fikk også tilbud om å være med på åpne andre etappen, sammen med leder for fosterhjemstjenesten, Ann Sissel Punsvik. Det var Mikkel som klippet av snoren da syklistene startet fra Alta mot Hammerfest.

- Det var en spennende dag. Mikkel fikk være VIP-gjest, hilse på kjendiser, han ble intervjuet fra scenen, fikk dele ut trøya og fikk være med å åpne ARNs andre etappe. Både han og kompisen var fornøyde, forteller Tone.

Mikkel og Ulrik kunne stolt erklære 2. etappe for åpnet. Avldelingsleder for fosterhjemstjenesten, Ann Sissel Punsvik, og fostermor Tone fikk holde opp båndet under klippinga.

Godt ivaretatt av speaker

I Hammerfest var det Brage som delte ut Viking-trøya, før Oda fikk æren av å dele ut trøya på rittets siste dag, før starten i Kvalsund. Brage bor i Honningsvåg og Oda i Hammerfest, sammen med sine fosterforeldre.

Brage deltok på barnerittet i 2014 da ARN sist var i Honningsvåg, men er ikke veldig sykkelinteressert selv. Fosterfar Ingmar var derimot veldig spent og gledet seg til sykkelrittet. På fritida trener Brage, han spiller gitar, er med i skolekorps og driver med klatring.

Under utdelingen fikk Brage møte både Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen. Hushovd kom med beroligende ord om at premieutdelingen kom til å gå veldig fint, og det gikk også strålende.

Brage, søsteren Iselin og fosterfar Ingmar fikk møte Thor Hushovd i VIP-området.

Brage delte ut trøya til Uno-X rytteren Jonas Gregaard og ble intervjuet av speaker Jan Inge Hansen. Hansen er fast speaker under ARN. Han har etter hvert fått lang erfaring med å ta imot ungdommene på scenen til denne utdelingen, en oppgave han ivaretar meget bra.

I forkant av utdelingen har han forsamtaler og følger ungdommene opp på scenen, for å gå gjennom hele seansen, slik at de skal føle seg mest mulig trygge. Det at han tar den tida sammen med ungdommene, gjør at de får en enda bedre opplevelse av å være på scenen.

Brage og de andre ungdommene ble godt ivaretatt av speaker Jan Inge Hansen før de skulle på scenen.

Stolt storesøster

Til utdelingen i Hammerfest stilte Brage opp sammen med fosterfar Ingmar og storesøster Iselin.

- Jeg er veldig stolt av Brage og vet at han har det godt i fosterhjemmene han bor i, fortalte storesøster Iselin.

Brage bor i et delt fosterhjem hos fostermor og fosterfar etter at de skilte lag for noen år siden. Paret var opprinnelig besøkshjem for Brage fra han var fire år.

- Da Brage skulle over i fosterhjem og ville bo hos oss, tenkte vi først at vi var for gamle. Det var heller ingen små barn i omgangskretsen vår, men vi innså fort at det var en stor fordel å ha voksne barn fra før, forklarer Ingmar.

– Vi er 61 og 64 år i dag, og noen av våre barnebarn er på samme alder som Brage. I forbindelse med skilsmissen fikk Brage selv velge hvor han skulle bo, og han ønsket å bo hos oss begge. Vi er veldig glade i Brage og tenker på han som vår egen sønn. Våre yngste barnebarn kaller han onkel Brage.

Brage fikk dele opplevelsene i Hammerfest med storesøster Iselin og fosterfar Ingmar.

Oda fikk møte sitt store idol

Oda, som delte ut den siste trøya i Kvalsund, var veldig spent på om hun fikk møte Dag Otto. Hun og bestemor Bjørg er veldig glad i å se på Huskestue sammen, det er favorittprogrammet deres. Før utdelingen fikk Oda, sammen med bestefar Frode og tante Benedicte, ønsket oppfylt. Dag Otto stilte velvillig opp til en liten prat og bildeseanse.

Bjørg og Frode er både besteforeldre og fosterforeldre til Oda. Hun skal starte i 8. klasse nå i høst og har bodd i fosterhjem hos besteforeldrene i åtte år.

- Oda, hva tenker du om dagen i dag og det du har vært med på?

- Det var veldig gøy! Jeg er beæret, og glad for å få være med. Jeg sykler litt selv, og ser på ritt på TV. Bestefar er hakket mer interessert i sykling og følger mye med på ulike sykkelritt og ulik sport.

- Jeg har vært med i korps i seks år, begynte med klarinett da jeg var syv. Mine to bestevenner går i samme korps, og sammen er vi på mange turer. Snart skal vi reise til Oslo på Tusenfryd sammen med andre korps. Det er veldig gøy å være på tur, og vi får mange fine opplevelser sammen, forteller Oda.

Oda mestret oppgaven med bragd. Her sammen med speaker Jan Inge.

Det er mange måter å bli fosterhjem på

Besteforeldrene til Oda - Bjørg og Frode, var ikke forberedt på å bli et fosterhjem.
- Vi ble spurt om å hente Oda i barnehagen, og så ble hun bare hos oss i fortsettelsen. Etter hvert fikk vi et tilbud om kurs i Alta, samt veiledning fra barnevernstjenesten.

Frode og Bjørn mener at det har vært en fordel at de hadde egne barn selv. Erfaringene fra deres tid som foreldre kom til nytte da Oda flyttet inn hos dem.

- Man trenger ikke være verdens flinkeste foreldre, men man skal bry seg om barnet! slår Frode fast. – Hvis man tror man får masse penger, så stemmer ikke det. Man får ikke så stor godtgjørelse, alt går til Oda. Ungdommer må ha klær, sykler, ski osv. I tillegg drar vi på ferier sammen og deltar på ulike aktiviteter.

Jeg elsker dem veldig høyt

Som fosterforeldre har Ingmar, Bjørg og Frode møtt på en del utfordringer som de ikke har gjort med sine egne barn.

- Mye var vanskelig i begynnelsen - det å få registrert ting i folkeregisteret, tilgang til skoleportalen, BankID, Helse Norge og andre offentlige instanser. Det er nok flere som blir skremt av det.

Begge familiene er fornøyde med samarbeidet med barnevernstjenesten. Bjørg og Frode skryter av barnevernstjenesten i deres kommune:

- Vi har et fantastisk samarbeid med dem og får svarene vi trenger underveis.

Oda merket ingen forskjell etter å ha flyttet i fosterhjem hos besteforeldrene.

- Mye var som før, og mine venner bryr seg ikke om det, selv om det var noen kommentarer i begynnelsen, forteller hun. - Jeg elsker dem begge veldig høyt og alt er helt normalt hjemme, smiler Oda.

Dag Otto Lauritzen tok seg tid til en prat med Oda, fosterfar Frode og tante Benedicte.

Meld deg på nettmøte om fosterhjem

For å få tilgang til et digitalt informasjonsmøte må du melde deg på. Her er våre kommende møter:

Kontakt oss

Fosterhjemstjenesten der du bor

Oversikt over fosterhjemstjenestene