Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Mobbing - hvordan kan foreldre hjelpe?

Det kan være vanskelig for barn å fortelle foreldrene sine om mobbing. Men hva gjør du om barnet ditt blir mobbet – eller er en mobber selv?

Mor og datter snakker sammen i sofa

Mobbing er et tema som kan være tøft å snakke om både for barn og foreldre. Det er sårt og vondt, men nettopp derfor kan det ha stor betydning for barnet om du er der og støtter og prøver å forstå.

Ikke klandre deg selv

Det er lett å bli redd for at man har gjort noe galt som foreldre dersom barnet blir mobbet. Men det hjelper lite å lete etter feil hos seg selv.

Bruk heller situasjonen til å være nysgjerrig, finn ut hva barnet trenger og hvordan du kan hjelpe til. Kanskje lærer du også noe nytt om deg selv underveis?

Ikke vær for streng med deg selv! Det er ikke lett å vite at det foregår mobbing, siden det ofte blir skjult for foreldre. Selv om du og barnet ditt har et godt forhold, kan det være vanskelig å fortelle deg om mobbing.

Barn skjuler mobbing fra foreldrene

Mange barn som opplever å bli mobbet, synes det er vanskelig å snakke med foreldre eller andre om det. Det kan være flere grunner til at de forsøker å skjule hvordan de egentlig har det:

  • Skam eller skyldfølelse – barna kan føle at det er dem selv det er noe galt med.
  • Frykt for at problemene deres blir en belastning for foreldrene.
  • De er redd for at foreldrene skal sette i gang tiltak uten at de selv blir involvert.
  • Frykt for hevn fra mobberne om man «sladrer».
  • Barna tror ikke mobbingen kan stoppes uansett om de forteller det til noen.
  • Det er vanskelig eller uvant å snakke om vonde følelser og opplevelser.
  • Frykt for ikke å bli trodd eller tatt på alvor.

Stå sammen med barnet

Barn som blir mobbet trenger foreldre som tar dem på alvor. Det er ofte en naturlig refleks for oss foreldre å ville «fjerne» alt som er vondt hos barna våre ved å avlede eller bagatellisere.

Spesielt når det er store, alvorlige ting som ikke bare kan «fikses», er det viktig å anerkjenne barnas følelser og stå sammen med dem i det som er vanskelig.

Det er også svært viktig at barnet selv får være med å påvirke hva som skal gjøres og hvem som skal involveres. Ikke sett i gang en prosess uten å snakke med barnet først!

Barn som forteller om mobbing trenger

  • å bli tatt på alvor
  • støtte, trøst og oppmuntring
  • å få være med å påvirke prosessen
  • foreldre som engasjerer seg i hvordan de har det

Når barnet forteller deg om mobbing

Det er større sjanse for at barnet våger å komme til deg med problemene sine om dere er vant til å snakke om vanskelige følelser allerede.

Det viktigste er ikke at du kan løse alle problemer, men at du er god til å lytte og at du er der for barnet når det trenger deg som mest.

Tenk gjennom:

  • Føler barnet seg trygg på deg?
  • Pleier dere å kunne snakke om vanskelige og vonde ting?
  • Hvordan møter du barnet når hun forteller noe vanskelig? Lytter du? Tåler du det som blir sagt? Klarer du å møte barnet i de vonde følelsene?
  • Får barnet være med på vanskelige avgjørelser, eller bestemmer du selv i en tøff situasjon?

Videotips

I videoen «Hvorfor opstår mobning?» publisert av danske Redd Barna (youtube.com) kan du lære mer om hva som gjør at noen barn blir mobbet, og at andre blir mobbere eller passive tilskuere til mobbing.

Hvis barnet ditt mobber andre

For oss foreldre kan det være utfordrende også hvis barnet vårt er den som mobber andre. Og det kan være enda vanskeligere å oppdage – fordi det er enklere for barnet å holde det skjult.

Når dere skal snakke om det, gjelder det å møte barnet på en god måte, og ikke være dømmende. Som i de fleste andre situasjoner, kommer man ikke så langt med kjefting. Da blir det vanskelig å ha en konstruktiv samtale med barnet.

Mobbing handler ikke om ond vilje, men om posisjonering eller innlærte mønstre. Kanskje er det noe som plager den som mobber også? Se om du kan finne ut hva det kan være.

Samtidig er det viktig å være tydelig på at det ikke er akseptabelt eller greit å mobbe eller plage andre. Prøv å hjelpe barnet til å forstå hvordan det er å være den som blir mobbet.

Samarbeid med skolen eller barnehagen

Barnet ditt har rett til å ha det trygt og godt på skolen og i barnehagen. For å hjelpe barnet er det viktig å samarbeide med skolen eller barnehagen.

Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med Blå Kors som driver nettstedet SnakkOmMobbing.no