Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kan være store mørketall om tvangsekteskap og æresrelatert vold

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll mener det er grunn til å tro at det finnes mange Abidaer.

Publisert

Innholdet kan være utdatert

– Abida Rajas bok forteller om en vond virkelighet som vi vet at alt for mange lever i også i dag, sier Tove Bruusgaard, som er avdelingsdirektør i Bufdir.

Bufdir koordinerer Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll. Teamet bistår tjenesteapparatet med veiledning og oppfølging.

– De fleste barn i Norge går på skoler, i barnehage og bruker helsetjenestene. Voksne kan ha kontakt med fastlege, NAV, politi og sykehus. Hovedproblemet med saker om vold i nære relasjoner. æresrelatert vold og negativ sosial kontroll er at det kan være vanskelig for den som er utsatt å fortelle. Terskelen er høy, fordi det kan oppfattes som et svik mot familiene. De utsatte kan også være i fare, forteller Bruusgaard.

Antall henvendelser øker

Kompetanseteamet mottok 759 henvendelser om enkeltsaker i 2021. Tallet viser henvendelser til teamet – ikke omfanget av disse formene for vold. De fleste av henvendelsene omhandler tematikken Raja beskriver i sin bok.

– Vi antar at det er store mørketall. Med unntak av koronaåret 2020, har det vært økning i henvendelser til teamet hvert år, sier Tove Bruusgaard.

Trenger høyere bevissthet i hjelpeapparatet

– Vi trenger høyere bevissthet om æresrelatert vold i de offentlige tjenestene. Dette er krevende saker. Ansatte trenger kunnskap for å gjenkjenne sakene og trening for å bygge tillit hos utsatte og komme i posisjon til å hjelpe, mener Bruusgaard.

Hun oppfordrer ansatte i hjelpeapparatet og skoler til å rådføre seg med ekspertkompetansen i Kompetanseteamet.

– Jo tidligere vi kan hjelpe, jo bedre er det. Den som utsettes for tvangsekteskap, vold og negativ sosial kontroll må vite at det finnes hjelp, sier Bruusgaard.

Tall fra Kompetanseteamets årsrapport 2021

  • teamet fikk 132 henvendelser der hovedbekymring var «frykt for tvangsekteskap»
  • 16 henvendelser gjaldt «gjennomført tvangsekteskap»
  • 7 henvendelser gjaldt «tvunget til å forbli i ekteskapet»

Se Kompetanseteamets årsrapport for mer tall og statistikk.

Om Kompetanseteamet

Kompetanseteamet er et nasjonalt tverretatlig og tverrfaglig kompetansemiljø som gir råd og veiledning i enkeltsaker til alle tjenester som tar kontakt.

Teamet består av representanter fra Bufdir, IMDi, Utlendingsdirektoratet (UDI), Politidirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) og Helsedirektoratet.

Les mer om kompetanseteamet

Slik kan utsatte få hjelp

Kompetanseteamet veileder hjelpeapparatet om lovverk, risikovurdering, kartlegging, og øvrig håndtering av konkrete saker. Utsatte over 18 år kan også ta kontakt.

Det finnes botilbud for personer som er utsatt for tvangsekteskap, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Tilbudet gir et trygt sted å bo og støtte til å etablere seg på nytt. Plassene i botilbudet koordineres av Kompetanseteamet.

Politi, barnevern og krisesenter er de akutte tiltakene som kan ivareta utsatte.