FN-konvensjonen om eliminering av alle former for diskriminering av kvinner
FNs kvinnekonvensjon skal sikre menneskerettighetene for kvinner og jenter. Alle land som har ratifisert konvensjonen har forpliktet seg til å beskytte kvinner og jenter mot diskriminering og sikre sivile, politiske og økonomiske rettigheter.
Norge har ratifisert konvensjonen og er forpliktet til å følge den opp i praksis. Konvensjonen er tatt inn i norsk rett gjennom menneskerettsloven og skal dermed gå foran dersom det er motstrid mellom konvensjonen og annen norsk lovgivning.
Ansvarlig departement er Kulturdepartementet. I tillegg til Norges offisielle rapport fra regjeringen v/Kulturdepartementet, utarbeider Likestillings- og diskrimineringsombudet en supplerende rapport. Sivilt samfunn utarbeider en skyggerapport.
- Les mer om FNs kvinnekonvensjon på regjeringens nettsider. Her finner du også Norges siste rapportering om status og tiltak.
- Andre nettsider:
Beijing-plattformen
Beijingplattformen er en internasjonal handlingsplan for å sikre jenters og kvinner stilling og rettigheter. Plattformen ble vedtatt på FNs siste store kvinnekonferanse i Beijing i 1995. Norge rapporterer om utviklingen i vårt arbeid med å oppfylle handlingsplanen hvert femte år.
Les mer om Beijingplattformen, Norges siste rapport og markeringen av 25-årsjubileet for plattformen.
FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
Det er i alt 17 mål, med underliggende delmål. Mål nummer 5 lyder: Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling. Likestilling mellom kjønnene er også tema under flere av delmålene.
Europarådet
Europarådets Gender Equality Commission (GEC) ble etablert for å bidra til å sikre likestillingsintegrering (gender mainstreaming) i alle deler av Europarådets arbeid og for å bidra til internasjonale forpliktelser følges opp i medlemslandene.
- GEC gir råd, støtte og veiledning til andre organer i Europarådet, og til medlemslandene.
- GEC er rådgivende organ for ministerkomiteen om saker som gjelder likestilling mellom kjønnene.
Medlemmene i kommisjonen er utpekt av det enkelte medlemsland. Alle Europarådets medlemsland kan delta i kommisjonen. I tillegg deltar noen land som observatører.
For perioden 2018-2023 har Europarådet vedtatt en likestillingsstrategi med mål og innsatsområder for Europarådets arbeid med likestilling (engelsk). I tillegg utarbeider GEC på oppdrag fra ministerkomiteen anbefalinger på kjønnslikestillingsområdet.
Bufdir er Norges representant i kommisjonen.
Europarådet vedtar både konvensjoner og anbefalinger. Istanbul-konvensjonen om vold mot kvinner og vold i nære relasjoner ble ratifisert av Norge i 2017. Norge rapporterer til overvåkningskomiteen GREVIO om arbeidet med implementering av konvensjonen. Den første rapporten ble oversendt i 2020.
Nordisk ministerråd for likestilling
Målet for det nordiske likestillingssamarbeidet er å bidra til at Norden, Færøyene, Åland og Grønland blir en likestilt region.
Samarbeidsprogrammet for perioden 2019-2022 har fire strategiske innsatsområder:
- framtidens arbeidsliv og vekst
- velferd, helse og livskvalitet
- makt og innflytelse
- likestillingsarbeid med vekt på maskuliniteter
Fra januar 2020 er LHBTI også en del av det nordiske samarbeidet for likestilling.
Kulturdepartementet representerer Norge i det nordiske sektorsamarbeidet om likestilling.