Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Skreddersyr tilbud til kommunene

Publisert

– Dette er en ny og spennende måte å jobbe på. Kommunene kontakter oss, formidler behovene sine, og vi skreddersyr et opplegg for de ansatte, fosterhjem eller andre ressurspersoner rundt barnet. Målet er å øke stabiliteten for barna der de bor, sier Nina Kråkemo, prosjektleder for fosterhjemtjenestens kompetansebyggende tilbud.

Rådgivere i fosterhjemstjenesten region øst

Oppgaver knyttet til kompetansebygging ut mot kommunene har vært gjennomført over flere år, da staten overførte oppgaver knyttet til veiledning og oppfølging til kommunene.

Nytt nå er at fosterhjemstjenesten skreddersyr og tilpasser opplæring og kursing etter hva kommunene trenger og når de trenger det. Enten det er kurs, fagdager eller seminarer.

– Vi ønsker å samarbeide tett med kommunene for å tilby tilpasset opplæring og støtte som er nødvendig for å gi barn i fosterhjem en trygg og stabil oppvekst. Vi har ikke bare fokus på å styrke kunnskapen til familiene, men også å sikre at kommunene og fosterhjemmene snakker samme språk når det gjelder veiledning og støtte til barnet. Lik kunnskap, gir lik forståelse, sier Kråkemo.

Hvilke tilbud er det kommunene etterspør?

– Veilederskolen har blitt tatt godt i mot og vi jobber med å utvikle den videre. Vi ser også et behov for oppfølging, med for eksempel kurs i belastninghåndtering etterkant. Det har blitt et veldig etterspurt kurs og en god investering i kommunens ansatte.

Tilpasset opplæring og samarbeid

Fosterhjemstjenesten har også fått mange henvendelser om tilpasset opplæring. – Det kan være fagdager ute hos kommunene. Både for barnevernsansatte, men også for kommunen sammen med familiene eller laget rundt barnet. Vi samarbeider også med andre aktører og innhenter kompetanse hvis det er behov for det. Vi har for eksempel jobbet sammen med Jong ungdoms- og familiesenter om et faglig nettmøte om cannabis for de som er fosterforeldre for ungdom, forteller en engasjert Kråkemo.

Hun forteller at fosterhjemstjenesten også har hatt fokus på å heve sin interne kompetanse og gjennomført en fagdag med SKM (spisskompetansemiljøet) i “trygge og sikre” tjenester.

– Vi har tilegnet oss kunnskap om relevant metodikk til bruk i videropplæring av fosterhjemmene. Hvordan møte følelsesuttrykk hos barnet/ungdommen når man står i konkrete situasjoner og hvordan man påvirker situasjonen i måten å samhandle på.

Rådgivere i fosterhjemstjenesten

Denne engasjerte gjengen er ansvarlig for fosterhjemstjenestens kompetansebyggende tilbud: Kurt Arvid Leistad (tv), Marianne Borgen, Nina Kråkemo og Eldfrid Orvold.

Veiledernettverk

­Et viktig og nytt tilbud for 2024, vil være et veiledernettverk for kommuneansatte som jobber med gruppeveiledning. –Vi har mye spennende på agendaen fremover og er i startgropen av dette arbeidet. Vi gleder oss veldig til å etablere nye tilbud som kommunene har etterspurt og til å få inn flere interne ressurser for å imøtekomme etterspørselen, sier Kråkemo.

Over 400 deltakere så langt i 2023

Fosterhjemstjenestens tilbud har blitt tatt godt imot, både hos kommuner og familier:

Hun legger til at fosterhjemstjenesten dreier sin kompetanse mot en mer systemisk tilnærming som bidrar til at barnet får tjenester ut ifra sitt behov for å sikre stabilitet, uavhengig av hvem som har kompetansen og tilbyr tjenesten.

Buraas oppfordrer kommuner til å ta kontakt for skreddersydde tilbud og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet.

Her finner du informasjon om vårt kompetansebyggende tilbud.