Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Fosterforeldre deler sine erfaringer

Publisert

Lurer du på hvordan det er å være fosterhjem eller beredskapshjem? Ofte blir man fosterhjem for et barn man kjenner. Hvordan er det? Og hvordan er det å jobbe som spesialisert fosterhjem for ungdom? Her får du møte fosterforeldre som svarer på spørsmål, og forteller om sine erfaringer:

Hvordan er det å være fosterhjem?

Lars og Mari-Anne har vært fosterforeldre i tjue år. På spørsmål om hvordan det er være fosterhjem, forteller de at det har beriket dem som familie og gitt dem mange gode opplevelser. Det har også vært utfordringer, men når de ser tilbake så har det gitt mange gode opplevelser og de er takknemlige for å ha fått lov til å stå sammen med barna:

Paret forteller at å ta imot et barn de kjente fra før har vært en stor fordel. De har gode relasjoner til nærmeste familie og det er mye bra å bygge på, forteller de:

Hvordan er det å jobbe som beredskapshjem?

Ragnhild har 25 års erfaring som beredskapshjem, og forteller at hun liker det spontane ved jobben aller best. Hun elsker å ikke vite hva dagen vil bringe, og motivasjonen hun får av å følge opp ungene. Å finne løsninger, tilrettelegge og få landet dem, er noe av det mest givende med jobben, forteller hun:

Hva vil du si til de som vurderer å bli beredskapshjem?

- Det er en kjempefin oppgave, og en livsstil. Det gir deg så mye, det er mye gleder og sorger, og du må tåle en del. Men samtidig gir det deg veldig mye, forteller hun:

Hvordan er det å jobbe som spesialisert fosterhjem?

- Vi har aldri angret, forteller Bjørn Rune og Marthe. Det er givende, spennende, men også krevende. Man må jo jobbe en del med seg selv. Og så er det kanskje ekstra spennende å jobbe med ungdom, og hjelpe dem som kanskje ikke har hatt det så lett, forteller de:



Hvilke egenskaper tror dere er viktig å ha når man skal bli spesialisert fosterhjem?

Først og fremst bør man ha mye kjærlighet og omsorg å gi, forteller de. Å være rolig og til stede, ha tid, overskudd, plass og kapasitet. Man bør i tillegg ha livet sitt på stell i forhold til økonomi og parforhold, slik at man kan være trygge voksne.

Hvordan er opplæringen og oppfølgingen dere får som spesialisert fosterhjem?

- Vi har en konsulent som vi kan kontakte 24/7, som følger oss opp og gir veiledning og hjelp hvis det skulle være noe. Vi får også månedlig gruppeveiledning og fagdager sammen med andre spesialiserte fosterhjem. Der kan vi møte andre som jobber med det samme, og snakke om fag og dele erfaringer. Det er veldig ålreit, forteller de:

Er det vanskelig å bygge tillit?

- Å bygge tillit tar tid, forteller Marthe og Bjørn Rune. Det handler om å trygge barna, vise dem mye kjærlighet og inkludere dem i familien:

Hvordan er det å bli fosterhjem for et søskenpar?

Espen og Odd Rune har vært fosterhjem for to brødre i åtte år. Her forteller de litt om spenningen de følte da de fikk vite at det var et søskenpar som snart skulle flytte inn hos dem:

Paret stilte opp for å svare på spørsmål under fosterhjemsuka 2023. Vi filmet direkte fra hagen deres en nydelig sommerkveld, og tok imot spørsmål fra seere underveis. Her kan du se hele direktesendingen.

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Ta kontakt på e-post fht.region.ost@bufetat.no eller telefon 466 16 800. Sentralbordet har åpningstid mellom 9:00 og 15:00.

Fosterhjemstjenesten region øst.