Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bedring av barns kulturelle rettigheter

Publisert

Fosterhjemtjenesten har etablert en prosjektgruppe for å jobbe med å bedre barns kulturelle rettigheter og fremme en mangfoldig organisasjon. -Det er viktig at vi bedrer tjenestene våre slik at vi kan møte barn og foreldre med en bedre kunnskap, innsikt og forståelse og ikke minst ha profesjonelle holdninger og verdier i møte med en kultur vi kanskje ikke kjenner til, sier rådgiver Hildegard Aadnesen Aksdal fra Bufetat fosterhjemtjenesten region øst.

Fire rådgivere fra Fosterhjemstjenesten som jobber med bedring av barns kulturelle rettigheter

Prosjektgruppen har bestått av prosjektleder Hildegard Aadnesen Aksdal og fem rådgivere fra fosterhjemtjenesten (fv): Åslaug Bøgseth, Senad Selimi, Nina Kråkemo. Joakim Rekaa, Anne-Lise Aske, og Saman Dehesi var ikke tilstede på bildet.

Bedre tjenester

Det er et økende behov for fosterhjem og flere av de som venter på fosterhjem i Region øst har krysskulturell bakgrunn. Mange av disse barna er fra ulike land i Øst-Europa, Midtøsten og ulike afrikanske land. Det kan være vanskelig å finne hjem til disse barna, men ofte handler det om mangel på kunnskap, sier Hildegard engasjert.

Les også: En helt normal og flerkulturell familie

Aksdal har vært prosjektleder for prosjektet: «Flerkultur og Mangfold» hvor de har sett på hvordan vi tilrettelegger i våre forløp, for barn som har en annen kultur, språk, religion og identitet. Samtidig som hun forsker på feltet gjennom sin mastergrad. Krysskulturell som begrep kan defineres som: «Barn som har levd eller lever med regelmessig påvirkning fra to eller flere kulturer i en betydelig del av barndommen».

Målsettingen for prosjektet er å bli en mangfoldig ressurs for kommunene i saker der krysskulturelle barn og unge flytter i fosterhjem. Fosterhjemtjenesten skal kunne bidra til å gi et bedre vurderingsgrunnlag i alle forløp for krysskulturelle barn og unge, både skriftlig og muntlig og at barns kulturelle rettigheter kommer tydelig frem i vår dokumentasjon og rutiner.

Prosjektgruppen har foretatt en intern kartlegging der de har gjennomgått maler og rutiner i organisasjonen. I tillegg har de intervjuet fosterforeldre om hvordan de opplever at barnas kulturelle rettigheter blir ivaretatt, gjennomført holdningsøvelser, hatt erfaringsutveksling med stiftelsen Fyrlykta avd. Vest og dialogmøte med seks omsorgsteam i kommuner i regionen for å høste deres erfaringer med tilrettelegging og oppfølging av krysskulturelle i fosterhjem.

Les også: Barn er barn uansett hvor i verden de kommer fra

Et forbedringspotensial

Mange peker på at språklige barrierer er et hinder. Både i kontakt med ulike offentlige tjenester og i kontakt med foreldre og familien. Det kan også være vanskelig for fosterhjem å tilrettelegge for at morsmålet til barna blir ivaretatt og utviklet. Samværene barna har med foreldrene er heller ikke tilstrekkelig for å dekke språklig kontinuitet og vi ser at det derfor kan oppstå fremmedgjøring og barrierer mellom barna, fosterforeldre og biologiske foreldre, sier Hildegard.

- Resultatet så langt i prosjektet er at barnas rett til oppfølging av kulturelle rettigheter som morsmål, religion, etnisitet og kulturell identitet ikke gjenspeiles godt nok i vår dokumentasjon og kommunikasjon, sier Hildegard.

Flerkulturperspektivet i alle forløp

Som et resultat av prosjektet “Flerkultur og Mangfold” jobber fosterhjemtjenesten videre med å implementere bedre rutiner for å sikre flerkulturperspektivet i alle forløp i virksomheten.

- Vi ønsker også at kommunene bruker oss, vår kompetanse og våre erfaringer, slik at vi kan være gode støttespillere i saker som krever en bredere flerkulturell innsikt og kunnskap, avslutter Aksdal.

Les også: Stort behov for fosterhjem

VIL DU VITE MER?

For å få mer informasjon om fosterhjem, beredskapshjem og spesialiserte fosterhjem kan du melde deg på et uforpliktende informasjonsmøte her.

Hvis du har lyst til å starte på opplæringsprogram for nye fosterforeldre kan du sende e-post til ft.ost.kurs@bufetat.no.

Fosterhjemstjenesten region øst.

Telefon: 466 16 800