Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

En nyttig start på veien mot å bli fosterhjem

Publisert

For mange som ønsker å bli fosterhjem, starter reisen på et informasjonsmøte. Gunn og Dag Torulf fra fosterhjemstjenesten forteller om hele prosessen fra første kontaktpunkt og frem til et fosterbarn blir en del av familien.

Dag Torulf og Gunn

Bufetat arrangerer jevnlig informasjonsmøter for familier som vil vite mer om fosterhjem. Tidligere var det kun fysiske møter, men de siste par årene har digitale møter blitt standarden.

Meld deg på nettmøte om fosterhjem

For å få tilgang til et digitalt informasjonsmøte må du melde deg på. Her er våre kommende møter:

Rådgiverne Gunn og Dag Torulf forteller at de så en klar endring i 2020:

- Etter nedstengingen i mars 2020 måtte vi raskt legge om rutinene våre, og tilpasse tilbudet til den nye hverdagen. Vi opplevde da et stort oppsving i antall deltakere på informasjonsmøtene. Selv om den effekten etter hvert flatet ut, er det fortsatt digitale møter som foretrekkes av de aller fleste.

Kollegene er enige om at de selv sparer mye reisetid på gjennomføringen, og har noen teorier om hvorfor deltakerne helst deltar over nett:

- Det kan hende at tempoet i hverdagen rett og slett har blitt lavere – folk har fått erfare hvordan det er å ikke være på farta hele tiden, og at det faktisk går helt fint å ta det med ro, sier Gunn.

- Dessuten er det veldig effektivt å kunne ta et nettmøte på en time hjemme fra sofakroken, kontra det å kjøre ut etter middag, forholde seg til mange andre deltakere og å være «på» under møtet. Det å delta på informasjonsmøter i dag krever ikke mer enn å koble seg på pc eller mobil, og ta imot informasjon fra våre rådgivere. Det tar kun en time fra start til slutt, reflekterer Dag Torulf.

MicrosoftTeams-image (1).png

Rådgiver Dag Torulf reiser gjerne langt for å møte potensielle fosterforeldre, selv om infomøtene nå foregår digitalt.

Hvem deltar på møtene?

For mange deltakere har ønsket om å hjelpe et barn eller en ungdom vokst over tid. Etter hvert som egne barn har blitt større og mer selvstendige, kjenner flere foreldre at de har mer kapasitet i hverdagen. Kombinasjonen av å ønske å bidra for noen som ikke har det så bra, og samtidig vite at det er for få fosterhjem, gjør at noen tar steget og melder seg på et informasjonsmøte.

Andre har erfaringer fra egen jobb som gjør at de kjenner på et sterkt behov for å stille opp. Mona er en av disse. For ti år siden begynte hun å lufte tankene for mannen sin. Erfaring fra jobb med barn på institusjon, og tilsyn under samvær mellom barn i fosterhjem og biologiske foreldre, gjorde at hun visste hva det dreide seg om. Gjennom erfaringene ble Mona spesielt interessert i ungdommer i vanskelige situasjoner.

- Det er utrolig hvor lite som egentlig skal til for at de skal få det så mye bedre. Det de trenger er noen som ser og forstår dem, sier hun.

Ektemannen var på den andre siden litt mer skeptisk. Men etter hvert som parets egne barn vokste til og ble mindre avhengig av foreldrene, begynte ønsket om litt mer liv i huset også å påvirke han.

- Når kan jeg begynne på kurs?

Det er ikke alltid det er noen påmeldte til informasjonsmøter. Men om det er én eneste deltaker, gjennomføres det som planlagt. Alle som henvender seg til fosterhjemstjenesten skal få svar på det de lurer på.

Rådgiverne starter møtet med å presentere seg selv og sin bakgrunn, før de forteller om det å være fosterforeldre. Hvilke typer fosterhjem finnes det, hvem kan bli fosterhjem, og hva er godtgjøring av fosterhjem. Og til slutt om veien videre.

Noen deltakere er fornøyde med å ha fått informasjon, og de ønsker ikke å gå videre etter møtet. Andre bruker måneder og år før tanken har modnet nok til å ta neste steg. Og det er helt greit, ifølge Dag Torulf.

- Dette er ikke en avgjørelse man skal ta lett på, og det viktigste er at man er 100 % klar, og at familien står sammen om valget, fortsetter han.

Enkelte ganger får rådgiverne spørsmål rett etter møtet om når det er mulig å begynne på opplæring. Det samme gjør Mona – hun er mer enn klar for å sette i gang prosessen.

Gunn forteller at det går noen uker fra man har deltatt på informasjonsmøte til man kan begynne på opplæring.

- Før kursdeltakelse skal et egenpresentasjonsskjema fylles ut og sendes inn. Der forteller man litt om familiesituasjonen, boligforhold, arbeid og helse. Familien gir oss en godkjenning til at vi kan ta kontakt med barnevernstjenesten og NAV i nåværende og tidligere bostedskommuner, forklarer Gunn.

- Vi kommer også på et hjemmebesøk før vi gir en endelig godkjenning til å starte prosessen med å bli fosterhjem, fortsetter hun.

imagekkhgg.png

Rådgiver Gunn er aktiv i rekruttering av nye fosterhjem.

Det er viktig for rådgiverne å følge rutinene til punkt og prikke, og sier at det er like viktig for familiene å vite at de kan trekke seg på et hvilket som helst tidspunkt.

- Alle som ønsker å gå på opplæring hos oss har mulighet til å ta et steg til siden, uansett årsak. De kan ta opp tråden igjen på et senere tidspunkt, når de er klare for det. Vi holder alltid døren åpen, forsikrer Dag Torulf.

Viktig med match

Opplæringsløpet består av både fysiske og digitale samlinger, der begge foreldrene deltar, dersom man er to voksne i hjemmet. Eventuelle egne barn involveres også. Deltakere med lang reisevei får dekket reise og opphold, samt måltider underveis.

Etter gjennomført opplæring, vil både deltakerne og rådgiverne gjøre en siste vurdering, og hvis man blir anbefalt som fosterhjem, starter jobben med å matche familien med et barn eller ungdom.

Gunn presiserer at det er svært viktig at det blir en god match for å få til en god og langvarig plassering.

- Vi ser på alt fra interesser, hobbyer, alder, kultur, språk og generelle behov, og sammenligner dette med de familiene vi har tilgjengelig. Har de egne barn, ungdommer, dyr, bor de nært en skole, og slike ting, forteller Gunn.

- Vi erfarer at de som får en veldig god match, raskere bygger en god og langvarig relasjon, og fosterbarnet blir en naturlig del av familien, også etter at de er blitt voksne og flytter ut av hjemmet. Slike tilfeller er det vi jobber for å oppnå, og det er svært givende å oppleve at det fungerer godt, smiler hun.

Meld deg på nettmøte om fosterhjem

For å få tilgang til et digitalt informasjonsmøte må du melde deg på. Her er våre kommende møter: