Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

- Derfor deltar vi også

Publisert

Da sykkelrittet Arctic Race of Norway begynte samarbeidet i 2015 ble antall henvendelser om å bli fosterhjem fordoblet. Nå forlenger Bufetat og Arctic Race of Norway samarbeidet i tre år til.

Skal nå ut til så mange som mulig

Bufetat, region nord, har vært en ikke-kommersiell samfunnspartner med Arctic Race of Norway siden 2015. Målet med samarbeidet er å øke kunnskapen rundt behovet for fosterfamilier og å rekruttere flere fosterhjem. Nå forlenges partnerskapet med tre år.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat, region nord, er glad for den muligheten samarbeidet med sykkelrittet gir for å nå ut til så mange som mulig. For Bufetat har samarbeidet vært en stor suksess.

– Vår oppgave er å bruke arrangementet som en arena til å få frem et viktig budskap. Etter at vi startet samarbeidet med Arctic Race har antall familier som kommer til oss i ukene før, under og etter sykkelrittet, økt med 100 prosent og mer, sier Pål Christian Bergstrøm.

Stort behov for fosterhjem

Det er behov for rundt 200 fosterhjem årlig i Nord-Norge. Etter at Norge stengte ned på grunn av koronapandemien, falt antall henvendelser som en stein. Men etter at partene publiserte en video der Bergstrøm snakket med sykkelrittets ambassadør, Thor Hushovd, om situasjonen og hva som kreves, var det flere som tok kontakt.

- Den videoen var det mange som så, og den hadde en umiddelbar effekt. Det er viktig for barn som venter på et nytt hjem, at det til enhver tid er nye fosterforeldre tilgjengelig, Men modningsprosessen for å bli fosterhjem er ofte lang, og det er utrolig viktig at Arctic Race of Norway bidrar til at folk faktisk tar kontakt, forteller regiondirektør Pål Christian Bergstrøm.

Bestemte seg for å bli fosterfamilie etter Arctic Race of Norway

Sonja og Stig Mortensen er to av fosterforeldrene som bestemte seg for å bli en fosterfamilie etter å ha vært tilskuere under Arctic Race of Norway.

– Vi hadde tenkt på å bli et fosterhjem i mange år. I 2015 var vi på Arctic Race of Norway i Evenskjær. Da la merket vi oss Bufetats budskap om fosterhjem og bestemte oss for å ta kontakt når vi kom hjem, sa Sonja Mortensen til NRK i 2018.

- Kult å få være med

Under sykkelrittet deler Arctic Race of Norway ut Vikingtrøya til den syklisten som har gjort den beste jobben som hjelperytter på foregående etappe. Trøya deles ut av fosterbarn til vinneren som er stemt frem av Arctic Race of Norways følgere. I 2018 fikk Anette overlevere Vikingtrøya til Markus Hoelgård. Hun fikk også møte Thor Hushovd.

- Det var veldig kult å få være med og se på syklistene, og få treffe noen av kjendisene, sier Anette.

imagehxgbs.jpg

- Mer enn et sykkelritt

Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway mener samarbeidet viser at et sykkelritt kan være så mye mer.

– Vår visjon er å være mer enn et sykkelritt. Jeg synes derfor et er utrolig gledelig at vi kan brukes som et verktøy til å rekruttere nye familier som ønsker å vite mer om å bli fosterhjem. Nå håper vi at det blir mulig å arrangere sykkelrittet i august, og håper at vi da og i årene fremover kan bidra til at enda flere barn som trenger det, kan få et nytt hjem, avslutter Dybdal.

Fakta:

Økning i antall henvendelser til Bufetat Region Nord om å få informasjon om å bli fosterhjem, i forbindelse med Arctic Race of Norway:

2015: 100 % økning
2016: Økning til Bodø-kontoret i regionen der sykkelrittet gikk, var på 213,5 % - i Region nord øvrig var dett en økning på 92,5 %.
2017: Økning på 60,7 %
2018: Syvdobling av antall henvendelser til kontoret i Finnmark der sykkelrittett gikk.
2019: 212,5 % økning i Lofoten, Vesterålen og Ofoten der sykkelrittet gikk. 153 % økning totalt i Nord-Norge.
2020: Nedgang på 62% (ikke sykkelritt)

Følg med på vår Facebook-side for oppdateringer under årets ritt: https://www.facebook.com/FosterhjemNordNorge/