Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ungdom med lav selvfølelse

Hva kan foreldre si eller gjøre når ungdommen føler seg stygg, dum, utenfor eller mislykket?

Ung jente i hage

Kort fortalt

 • Ikke fjern problemene for ungdommen din - han skal lære å takle utfordringer.
 • Ikke bagatelliser problemene til ungdommen. Hun trenger at du forstår og støtter henne.
 • Prøv å lytte uten å komme med løsningen - den må ungdommen finne selv.
 • Snakk om å sette sine egne grenser, og at det er lov å si nei eller ombestemme seg.
 • Ikke snakk negativt om deg selv - husk at du fortsatt er en rollemodell.
 • Hjelp ungdommen å bli kjent med seg selv.
 • Lær bort at det er menneskelig å feile, og at det er lurt å være raus med seg selv og andre.

Det kan være utfordrende å vite hvordan du som forelder kan hjelpe ungdom som sliter med selvbildet og selvfølelsen. Kanskje du ikke har vært borti de samme problemene selv? Kanskje ungdommen din ikke sier noe - men du merker at det er noe i veien.

Selv om barnet ditt er blitt tenåring og vil være stadig mer selvstendig, er du fortsatt en viktig støttespiller. Du kan hjelpe ungdommen å finne fram til egne løsninger. Det kan også være nyttig å tenke på hvordan du ser på deg selv, for du er fortsatt en rollemodell.

Ikke fjern problemene

Et av de grunnleggende instinktene foreldre har, er å ville beskytte barnet sitt og fjerne det som er vondt og vanskelig. Det slutter ikke selv om barnet er blitt tenåring. Men hvis vi ønsker at ungdommen skal mestre utforingene i voksenlivet, kan vi ikke fjerne eller løse problemene for dem.

Ikke bagatelliser problemene

Det motsatte av å fjerne problemene er å overlate ungdommen til seg selv med det som er vanskelig. Foreldre kan si ting som «sånn er det å være ungdom, det går over». Ofte stemmer det, men for ungdommen kan problemene være store og alvorlige her og nå. Da trenger de støtte og forståelse for det de opplever, ikke bagatellisering.

Lytt uten å komme med en løsning

Når ungdommen forteller at de føler seg for tykke eller tynne, utenfor eller mislykket, hjelper det bedre om du klarer å bare lytte uten å komme med en løsning. Det beste er dersom samtalen mellom dere gjør at ungdommen selv finner en løsning.

Hvordan reagerer du hvis ungdommen din har det vanskelig?

 • Vil du helst fjerne/løse problemene for ham?
 • Prøver du å bagatellisere og si at det «går over»?
 • Lytter du og hjelper ham å finne sin egen løsning?

Tenk på en gang du følte deg skikkelig mislykket eller lei deg. Hva hjalp deg til å få det bedre?

Snakk sammen om å sette grenser

De fleste av oss, ung som gammel, har sagt ja til noe når vi egentlig mener nei. Derfor er det fint å kunne snakke med ungdommen sin om at det er lov å si nei eller å ombestemme seg. Det kan ta litt tid å bli kjent med hva som egentlig er grensene våre. Gjennom å snakke med noen kan det bli enklere for ungdommen å finne sine egne grenser.

Tenk på hvordan du snakker til deg selv

Dersom du snakker negativt om deg selv, påvirker det også ungdommen din. Det er fort gjort å slenge ut en kommentar til seg selv om vekt, utseende eller at man er dum. Husk at du fremdeles er en rollemodell, selv om det kanskje ikke alltid føles slik. Hvis ungdommen din ikke føler seg bra nok, og du tidligere har snakket om hvor misfornøyd du er med deg selv, kan hjelpen din bli mindre troverdig. Å bli bevisst på din egen indre kritiker kan hjelpe både deg og ungdommen.

Hjelp ungdommen å bli kjent med seg selv

Fra du er 13 til 25 år gammel handler mye om å finne ut hvem du selv er. Spør gjerne ungdommen din om:

 • hva som får ham til å bli sint eller lei seg
 • hva som gjør at hun føler seg bra nok
 • når han føler seg fin
 • når hun opplever mestring

Ha en raus tabbekvote

Snakk gjerne med ungdommen din om at det er lurt å ha en raus og romslig «tabbekvote» - både for seg selv og andre. Fordi vi alle bommer. Ikke fordi vi er dumme og mislykkede, men fordi vi er mennesker. Husk også her på eksempelets makt: Gir du deg selv og ungdommen din lov til å gjøre feil?

Sjelden én stor løsning, heller mange små

Det er menneskelig å ville gjøre store endringer for å få det bedre. Da kan det være fint for deg som forelder å vite at det sjelden er én stor løsning på problemet hvis man for eksempel føler seg mislykket eller utenfor. Veldig ofte er det summen av alle de små gode tingene vi klarer å gjøre for oss selv som er til hjelp.

Noen tips du kan gi ungdom

 • Ikke følg influensere eller bloggere som får deg til å føle deg mislykket. Følg heller noen som brenner for det samme som deg og som inspirerer deg.
 • Snakk med vennene dine, både om gode og vonde ting som skjer i livet.
 • Prøv å si nei når noe føles feil. Det har du rett til.
 • Gi noen et kompliment. Det gjør godt både for deg og den som får komplimentet.
 • Si at du «ikke vet» eller «ikke forstår» uten å skamme deg.
 • Prøv å akseptere de kjipe tankene og følelsene som dukker opp. Det pleier å roe seg når vi klarer å akseptere at tankene og følelsene er der fremfor å ville fjerne dem.
 • Når du føler deg dårlig, stopp litt opp og legg merke til hvordan du «snakker» til deg selv. Ville du sagt det du sier om deg selv til en venn? Hvis nei, prøv å si til deg selv det du ville sagt til en du var glad i som hadde det vanskelig.

Selvfølelse og selvtillit hos ungdom (youtube.com)

Helsesykepleier og rådgiver i ung.no, Anne Holter Bentzerød, snakker om forskjellen på selvfølelse og selvtillit fra et ungdomsperspektiv.

Fant du det du lette etter?