Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik jobber vi

Publisert

Familievernkontoret jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring. Foto: Deadline Media

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring. Foto: Deadline Media

Når den trygge familierelasjonen plutselig brister kan live føles håpløst. Da er det trygt å vite at man kan få hjelp fra kyndige fagpersoner, som vet at det finnes en løsning når man selv har mistet troen. De ansatte ved Lofoten og Vesterålen familievernkontor jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

– I løpet av livet vil alle kunne gå seg på noen større eller mindre familiære «skjær i sjøen». Da er det viktig å vite at «skuta» kan finne ny kurs og seile videre på livets seilas, begynner Dag Harald Voktor.

Han er leder for Lofoten og Vesterålen familievernkontor. I tillegg til leder er det fire familieterapeuter på kontoret og en merkantil. Dette fagteamet tilbyr bistand til alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien. Hva som oppleves som vanskelig er individuelt, og påvirkes også av den generelle samfunnsutviklingen.

– Vi som jobber her har alle valgt et yrke hvor vår kompetanse er å legge til rette for avklaring, endring og utvikling knyttet til menneskers følelsesmessige og relasjonelle utfordringer, utdyper han.

Ingen dager er like for de ansatte på familievernkontoret, som ligger på Stokmarknes. De har ansvar for et stort geografisk område som dekker kommunene Hadsel, Andøy, Øksnes, Bø, Sortland, Vågan, Vestvågøy, Moskenes og Flakstad. De har et daglig betjent utekontor i Svolvær og et utekontor-tilbud på Leknes. Befolkningstettheten er relativt stor med mange bygder, byer og tettsteder.

– Totalt skal vi gi tilbud til 52500 innbyggere i dekningsområdet. Det gjør arbeidsdagen både travel og allsidig.

I løpet av livet vil alle kunne gå seg på noen større eller mindre familiære «skjær i sjøen». Da er det viktig å vite at «skuta» kan finne ny kurs og seile videre på livets seilas.

Dag Harald Voktor, leder familievernkontoret i Lofoten og Vesterålen.

(Teksten fortsetter under bildet)

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg. Foto: Deadline Media

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg. Foto: Deadline Media

Innholdsrik arbeidshverdag

– På familievernkontoret tar vi imot enkeltpersoner, par og familier. Vi skal også jobbe utadrettet og forebyggende. Et eksempel på behov for individuell samtale kan være bearbeiding av sorg, sinne og frustrasjoner knyttet til brudd.

Parterapi kan handle om kommunikasjon og følelsesmessige vansker. Foreldresamarbeid er saker hvor foreldre ikke lenger bor sammen, og som ønsker hjelp til å bedre kommunikasjonen rundt barna og lage samværsavtaler, gjerne i takt med at barna blir større og kanskje selv vil ha et «ord med i laget».

– Gode skriftlige avtaler er i seg selv konfliktdempende. I andre familiesaker kan tema være generasjonskonflikter, samspillsvansker, grensesetting eller ny familie.

– I møte med problemstillingene ovenfor søker vi sammen med våre brukere alltid etter ressurser og løsninger. Mange erfarer at det har effekt og at det blir en annen type samtale når den skjer i en terapeutisk setting.

MEKLING VED SAMLIVSBRUDD

Alle foreldre med felles barn under 16 år må møte til mekling i forbindelse med samlivsbrudd og separasjon.

Målet med meklingen er å hjelpe foreldrene med å lage en skriftlig foreldresamarbeidsavtale.

Barn i skolepliktig alder har anledning til å delta i meklingen. Yngre barn som er modne nok, er også velkomne. Det er en forutsetning at barnet selv vil, og at foreldrene er enige om det. Meklerne har gode erfaringer med å inkludere barn i meklingen.

Kurstilbud

Familievernkontoret tilbyr flere interessante kurs for ulike målgrupper:

  • Sinnemestringskurs, individuelt og i gruppe
  • Minikurs for foreldre som ikke bor sammen og har utfordringer i samarbeidet
  • Hold meg - slipp meg, et kurs for tenåringsforeldre
  • Kurs for foreldre hvor barna bor i fosterhjem eller institusjon
  • Godt samliv, kurs for par som venter sitt første barn sammen

Barns deltakelse

– På familievernkontoret har vi et særskilt fokus på å legge til rette for at barna skal ha det best mulig når større og mindre kriser i familien oppstår. Barn har en lovfestet rett til å bli hørt i saker som angår dem.

Det gjelder både i forbindelse med mekling og andre kliniske familiesaker. Hovedsakelig gir familievernkontoret tilbud om at barn fra skolepliktig alder kan få anledning til å delta i mekling. Det er en forutsetning at barna selv vil, og for barn under 16 år må foreldrene være enige om dette.

– Vi legger vekt på å møte barna på deres følelser, med åpenhet, respekt og ærlighet. Språk og innhold tilpasses barnets alder. For mange er det et første møte med denne delen av hjelpeapparatet, og vi ønsker derfor at de skal få en god opplevelse og at deres stemme blir hørt.

– Vår erfaring er at mange barn opplever det som positivt å ha en mulighet for å uttrykke sine meninger og/eller snakke om det de opplever som vanskelig også til noen andre enn foreldrene. Barna er ofte mer involvert enn foreldrene er klar over, og mange barn kjenner på en lojalitetskonflikt.

Da kan samtalene med terapeut/mekler være nyttige for barnet, og også gi ny og viktig informasjon til foreldrene, som igjen vil kunne påvirke valg som gjøres. En forutsetning for at disse barnesamtalene skal ha en hensikt, er at foreldrene er villige til å lytte til barnet og vektlegge barnets mening.

– Det gjøres alltid en konkret avtale med barna om hva vi skal formidle videre til foreldrene.

(Teksten fortsetter under bildet)

Møtet med familievernet skal være trygt og godt. Foto: Deadline Media

Møtet med familievernet skal være trygt og godt. Foto: Deadline Media

God tilgjengelighet

Familievern er et lavterskeltilbud. Det er gratis og man trenger ikke henvisning. Alle ansatte har selvfølgelig taushetsplikt. Nytt det siste året er at familievernkontoret i Lofoten og Vesterålen kan tilby samtaler på Teams i saker som er egnet for det.

– Ikke nøl med å ta kontakt. Det er fornuftig å søke hjelp tidlig i en problemutvikling. Det kan være til hjelp for å manøvrere utenom de farligste «skjærene» i par- og familiesammenheng, avslutter Dag Harald Voktor og de andre terapeutene ved Lofoten og Vesterålen familievernkontor.