Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik jobber vi

Publisert

Familievernkontoret jobber for å styrke familier, slik at barn og foreldre kan finne tilbake til en god hverdag.

De ansatte har tverrfaglig bakgrunn og ulik livs- og arbeidserfaring. Foto: Nikolai Lindvall

Når den trygge familierelasjonen plutselig brister kan livet føles håpløst. Da er det trygt å vite at man kan få hjelp fra kyndige fagpersoner, som vet at det finnes en løsning når man selv har mistet troen.

- Vi gjør vårt beste for at personer som kontakter kontoret blir møtt på en god måte, at de skal bli godt ivaretatt. Våre ansatte er viktige bidragsytere i jobben med å løser utfordringer, og å forebygge at familiære utfordringer og konflikter utvikler seg, begynner Irene Pettersen.

Hun er leder ved Alta og Hammerfest familievernkontor. De ansatte på kontoret jobber for å løse familiære utfordringer. De bistår med trygge rammer og rådgivning når det oppstår vansker, konflikter eller kriser i familien.

(Teksten fortsetter under bildet)

Irene Pettersen

Møtet med familievernet skal være trygt og godt. Foto: Nikolai Lindvall

Vi skal være de som får folk til å gjøre en forskjell for seg selv

Irene Pettersen, leder Alta og Hammerfest familievernkontoret

- Hos møter du ansatte med ulik fagbakgrunn og erfaring. Blant annet psykolog, sosionomer og barnevernspedagoger med videreutdanning innen familieterapi, utdyper hun.

Ingen dager er like for de ansatte på kontoret i Alta og Hammerfest. De har ansvar for familieverntilbudet i kommunene Alta, Loppa, Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp, Hasvik, Nordreisa, Skjervøy, Kvænangen og Kåfjord. Det er et omfattende dekningsområde, med unike lokalsamfunn.

Meningsfullt arbeid

Familieterapeutene på kontoret i Alta og Hammerfest forteller hvor givende det er å jobbe med familievern.

- Det gir mening å gjøre en forskjell for mennesker med ulike utfordringer og livshendelser, forteller Pettersen.

- Vi møter personer med ulik relasjonsproblematikk og som av ulike årsaker opplever krise i livet sitt. Det gir mening når mennesker takker for hjelpen og når de ønsker å komme tilbake, fortsetter hun.

Irene peker spesielt på jobben med foreldresamarbeid ved samlivsbrudd hvor foreldrene i en prosess arbeider fram avtaler for barna, som gir barna et godt utgangspunkt for å vokse opp i to hjem. Familievernet har et særskilt fokus på å legge til rette for at barna har det best mulig når familiekriser oppstår.

- Fokuset på barna er viktig, og noe vi setter høyt. Det er givende å se og snakke med barn, de har viktige perspektiver. Det er meningsfullt å få være med barna å forme deres fremtid, og hjelpe barna med å si hva som er viktig i deres liv.

MEKLING VED SAMLIVSBRUDD

Alle foreldre med felles barn under 16 år må møte til mekling i forbindelse med samlivsbrudd og separasjon.

Målet med meklingen er å hjelpe foreldrene med å lage en skriftlig foreldresamarbeidsavtale.

Barn i skolepliktig alder har anledning til å delta i meklingen. Yngre barn som er modne nok, er også velkomne. Det er en forutsetning at barnet selv vil, og at foreldrene er enige om det. Meklerne har gode erfaringer med å inkludere barn i meklingen.

Barnas beste

Barn har en lovfestet rett til å bli hørt i saker som angår dem. Og barn må føle seg trygge for å kunne fortelle hva de ønsker, eksempelvis i forbindelse med samlivsbrudd.

- Det er viktig at barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, får mulighet til å uttale seg før foreldre tar avgjørelser om personlige forhold for barnet.

Familieterapeuten understreker at det er foreldrene sitt ansvar at familien skal fungere. Det er viktig å lytte til barna, selv om det er foreldrene som bestemmer.

- Vi har stort fokus på at barn skal bli hørt i forbindelse med samlivsbrudd. Barn trenger nok informasjon for å skape mening og en viss forutsigbarhet i egen livssituasjon. Når foreldre tar beslutninger på vegne av barna, er det viktig at barna får informasjon om hvordan hverdagen deres vil ​endre seg.

Irene forklarer at barn har et grunnleggende behov for å fortelle om sine følelser. De henvender seg vanligvis til tilknytningspersonene sine for å få hjelp til å mestre og forstå egne opplevelser.

- Når foreldre er i brudd eller konflikt, kan noen barn oppleve at foreldrene har nok med sitt eget. Da kan de frykte at foreldrene vil bli skuffet eller sinte, samt frykte at foreldrene vil bruke det barnet har sagt til å forsterke konflikten. Da kan det være godt for barnet å snakke med en utenforstående som anerkjenner barnets fortelling.

(Teksten fortsetter under bildet)

Møtene med barn skal være trygge og gode

Familievernet har et særskilt fokus på å legge til rette for at barna har det best mulig når familiekriser oppstår. Møtene med barn skal være trygge og gode. Foto: Nikolai Lindvall

(Teksten fortsetter under bildet)

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg

På familievernkontoret møter du faglig kompetente medarbeidere som er der for deg. Foto: Nikolai Lindvall

Forebygger konflikter

Familievernkontoret er åpent og tilgjengelig for alle. På kontoret Alta og Hammerfest har de et variert kurstilbud som del av sitt tilbud til allmenheten. Det vil variere hvilke kurs om kjøres i den enkelte kommune.

- Våre kurs kan blant annet bidra til å styrke deg i foreldrerollen, gi hjelp til konflikthåndtering, styrke parforhold. Våre kurs er godt utprøvd, de tar opp relevante problemstillinger og utfordringer som en kan møte i hverdagen.

Familievern er et lavterskeltilbud. Det er gratis, taushetsbelagt og man trenger ikke henvisning. Og Irene oppfordrer alle som kan ha behov for familievernkontoret til å ta kontakt.

- Familievernet har høy kompetanse på å hjelpe personer og familier som står i ulike utfordringer og livsfaser.

Hun trekker frem at familievernet jobber forebyggende, og vil finne gode løsninger i samråd med klientene uavhengig av hvor omfattende problemet måtte være.

- Det behøver ikke være krise for å komme hit, det vil tvert om være nyttig å gripe tak i utfordringer tidlig slik at en kan forebygge at utfordringer og konflikter eskalerer.